header
 
Groene linzen met rode paprika's en geitenkaas Afdrukken
Image

Linzen
Linzen zijn erg rijk aan eiwitten (meer dan 25 %) en bevatten het minste vet van alle eiwitrijke voedingsmiddelen. Linzen bevatten verder koolhydraten, vezels, ijzer, zink en B-vitaminen. Linzen zijn lekker in soepen en gevulde bouillons, bij salades maar ook bij vleesgerechten zoals b.v. Italiaanse Bollito.

Rode linzen zijn snel gaar en geven daardoor vaak wat papperige gerechten. Van de groene soorten zijn de du Puy linzen  het lekkerste. De gele en bruine linzen zijn wat grover en moeten wat langer gekookt worden.

Gekookte linzen
( 4 porties van 325 kcal waarvan 35 gram koolhydraat)

300 gram groene of bruine linzen
4 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook fijngesneden
zout en peper
circa 1,5 liter water
extra vierge olijfolie

  • Laat vooral de wat grovere soorten linzen een nacht weken en spoel ze daarna af.
  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg de knoflook en de linzen toe en ze even om.
  • Overgiet ze met het water, voeg wat zout en peper toe en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur lager en laat de linzen in 30 minuten gaarkoken. Waarbij al het water wordt opgenomen. Let echter goed op en voeg tijdig water toe zodat de linzen droog koken.
  • Schep de linzen af en toe om. Schep de gare linzen met een schuimspaan in een schaal.
  • Serveer ze warm of laat ze afkoelen op kamer temperatuur. Sprenkel er wat extra vierge olijfolie over.

Groene linzen met rode paprika’s en geitenkaas.
(4 porties van 205 kcal waarvan 20 gram koolhydraat)

3 rode paprika’s
175 gram du Puy of een andere groene soort
1 rode ui
1 wortel
takjes peterselie, marjolein en tijm
2 eetlepels zongedroogde tomaten in kleine stukjes gesneden
100gram verkruimelde geitenkaas
1 eetlepel vers gesneden kruiden
voor de dressing:
4 eetlepel extra vierge olijfolie
1½  theelepel citroensap
zout en versgemalen zwarte peper

  • Zet de paprika’s 30 minuten op een bakplaat in een voorverwarmde oven van 250º C. Doe ze dan in een plastic zak en leg ze in de koelkast. Na afkoeling het velletje en het zaad verwijderen en in repen snijden. Even apart zetten.
  • Was de linzen grondig en kook ze in een afgesloten pan samen met de hele ui, de wortel en de kruiden. Deze linzen soort is in ongeveer 15 minuten gaar. Goed opletten, te gare linzen zien er veel minder smakelijk uit. Laat de linzen in een zeef uitlekken.
  • Snijd de ui in stukjes en meng deze door de linzen. Gooi de wortel en de kruiden weg. Meng de tomaat en de verkruimelde geitenkaas  door de nog warme linzen en roer alles voorzichtig door elkaar
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak de dressing en meng deze door de linzen. Schep de linzen op borden en garneer elk bord met wat paprika. Bestrooi met de gesneden verse kruiden en serveer.
< Vorige